Suomen parhaat frisbeegolffaajat – ketkä ovat vuoden 2019 huippuja?

Frisbeegolf on ollut Suomessa hyvin suosittu laji koko 2010-luvun ajan, sen harrastajamäärät ovat kasvaneet muutamassa vuodessa räjähdysmäisesti. Vaikka frisbeegolf on erityisesti laji, joka houkuttelee uusia harrastajia sen aloittamisen helppouden ja rennon tunnelman vuoksi, saa lajista helposti itselleen myös haastavamman urheilumuodon kilpailutoiminnalla. Suomessa kilpailutoimintaa ja lajia pyörittää Suomen Frisbeegolfliitto, ja vuosien varrella laji on kehittynyt hyvin vahvaksi Suomessa. Suomi onkin Yhdysvaltojen jälkeen yksi maailman parhaista paikoista pelata frisbeegolfia, ja esimerkiksi Nokialla järjestetään Euroopan ainoa major-tasoinen turnaus.

Kun laji on kehittynyt Suomessa pitkälle ja harrastajamäärät ovat kasvaneet, on etenkin viime vuosina alkanut tulla arvokisamenestystä myös ulkomailla. Suomalaiset frisbeegolfaajat ovat viimeisen parin vuoden aikana voittaneet esimerkiksi useita eri Euroopan mestaruuksia, sekä myös ammattilaissarjojen osakilpailuissa suomalaispelaajat ovat pärjänneet hyvin. Etenkin suomalaisia naispelaajia kuuluu maailman kärkipelaajien tasokkaaseen joukkoon, mutta myös miesten puolella muutama pelaaja pelaa frisbeegolfia vähintään puoliammattilaisena.

Tässä artikkelissa esittelemme muutaman Suomen avainpelaajista sekä tulevaisuuden suurista lupauksista.

Henna Blomroos – frisbeegolfin nouseva supertähti

Henna Blomroos on raumalainen frisbeegolfin pelaaja, joka on menestynyt sekä Suomessa että kansainvälisesti. Blomroos aloitti frisbeegolfissa kisaamisen vuonna 2013. Ikänsä puolesta häntä olisi voinut vielä pari vuotta sitten luulla junioriksi, sillä Blomroos on syntynyt vuonna 2000. Hän edustaa Rauman Frisbeetä. Etenkin vuosi 2018 oli Henna Blomroosille voitokas, sillä tämän aikana Blomroos voitti sekä naisten avoimen luokan Euroopan mestaruuden että saman luokan Suomen mestaruuden. Lisäksi samana vuonna Blomroos voitti frisbeegolfin kotimaisen pro-tourin.

Vuonna 2019 hän uusi lajin Suomen mestaruuden, ja lisäksi on pärjännyt hyvin muun muassa Major European Open turnauksessa sijoittumalla Nokian osakilpailussa toiseksi. Menestystä on tullut myös rapakon takana, ja keväällä 2019 Blomroos sijoittui kolmanneksi ammattilaiskiertueen Disc Golf Pro Tourilla Arkansasissa. Henna Blomroos ja Eveliina Salonen valittiin vuoden 2019 vuoden sykähdyttävimmän urheiluhetken voittajaksi Eveliina Salosen kanssa Urheilugaalassa, ja oli vuonna 2018 Urheilutoimittajaliiton valintana vuoden parhaaksi frisbeegolfurheilijaksi ja samana vuonna Blomroos voitti Suomen frisbeegolfliiton Vuoden Naisurheilija -tittelin.

Eveliina Salonen

Eveliina Salonen on Blomroosin ohella Suomen parhaiten menestyneimpiä pelaajia; hän on voittanut omalla urallaan Euroopan mestaruuden vuonna 2016 ja lisäksi kolminkertaisen suomenmestaruuden. Vuonna 2018 hän voitti ensimmäisen major-tason turnauksensa Konopiště Openissa. Vuonna 1999 syntynyt Salonen voitti ensimmäisenä suomalaisena frisbeegolfin Yhdysvaltojen ammattilaisosakilpailun Arizonassa keväällä 2019. Nuori pelaaja on maailmanrankingissa sijalla kolme. Ensimmäisen Suomen mestaruuden Salonen voitti vuonna 2015, jonka jälkeen hän uusi Suomen mestaruutensa kahtena seuraavan vuonna. Salonen on ollut ensimmäisiä Suomesta huipulle nousseita frisbeegolfin pelaajia.

Sekaparien frisbeegolfissa hyvin ovat pärjänneet myös Nina Rajala ja Riku tähtinen, jotka heittävät molemmat masters-sarjassa. Pari voitti sekaparien SM-kultaa vuonna 2018, ja erikseen vasta samana vuonna debytoinut Rajala voitti frisbeegolfliiton alaisista kisoista yhteensä 12 kultaa, mastersien SM-hopeaa ja amatöörien SM-kisoista hopeaa. Rajalalta voidaankin odottaa todella kovia sijoituksia tulevaisuudessa masters-luokan kilpailuissa sekä Suomessa että mahdollisesti myös ulkomailla. Tähtinen on vuonna 2019 sijoittunut Lemmerdalen yli 40-vuotiaiden masters-luokassa toiseksi ja Siekkilä Openissa neljänneksi.

Suomalaiset miespuoliset frisbeegolfaajat – Seppo Paju

Lietolaista Seppo Pajua pidetään yhtenä parhaista suomalaisista frisbeegolfin miespelaajista, jolle frisbeegolfia voidaan pitää sekä rakkaana harrastuksena että tätä nykyä myös ammattina, sekä pelaamisen että yrittämisen puolesta. Vuonna 1994 syntynyt Paju edustaa turkulaista 7k-seuraa. Paju aloitti kilpailemisen vuonna 2008, ja suuremmalle yleisölle hänen otteensa tulivat tutuksi vuonna 2010. Paju on voittanut urallaan alle 16-vuotiaiden maailmanmestaruuden ja alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden, avoimen luokan Euroopan mestaruuden vuonna 2014 ja sijoittunut Euroopan mestaruuskisoissa hopealle vuonna 2014.

Ammattilaisten major-turnauksessa Pajun parhaat sijoitukset ovat olleet Tsekin Konopiště Openin neljäs sija vuonna 2018 ja Yhdysvaltojen Disc Golf Tourin kuudes sija vuonna 2017. Vuoden 2018 EM-kisoista Paju nappasi hopeaa. Vuoden 2018 lopussa hän oli Suomen rating-listalla ensimmäisellä sijalla ja maailmanlistalla kahdeksas. Paju pelaa yhdysvaltalaisen Prodigy Discin joukkueessa ja on yrityksen sponsoroima. Vuonna 2018 Pajun perhe osti myös osuuden Prodigy Discistä, toimien tätä ennen kyseisen frisbeegolfvalmistajan Euroopan maahantuojana. Lisäksi Prodigy Disc myös suunnittelee frisbeegolfratoja.

Väinö Mäkelä

Laukaasta kotoisin oleva Mäkelä on Pajun ohella Suomen parhaita miesfrisbeegolfaajia. Mäkelä aloitti frisbeegolfin pelaamisen 12-vuotiaana vuonna 2010 Turussa. Vuonna 1998 syntynyt Mäkelä asuu nykyään Jyväskylässä, ja hän on voittanut urallaan muun muassa EM-pronssia vuonna 2018, SM-hopeaa vuonna 2017 ja pronssia 2018. Hän on myös junioritasolla voittanut Euroopan mestaruuden vuonna 2016. Mäkelä on tunnettu erityisen hyvänä puttaajana myös pitkältä etäisyydeltä. Mäkelän kotirata on Peurungan frisbeegolfrata, jossa hän on myös saanut ensimmäisen voittonsa lajissa.

Suomalaisilta odotetaan kirkasta tulevaisuutta

Suomalaisten frisbeegolfaajien menestyminen on toden teolla alkanut vasta noin viisi vuotta sitten lajista tulleiden EM-kisojen voitoista ja palkintosijoista. Mitä suuremmaksi laji on vuosien varrella kasvanut, sitä paremmin suomalaiset ovat muihin uudempiin lajimaihin verrattuna pärjänneet. Erityisesti Henna Blomroos ja Eveliina Salonen ovat menestymisellään saaneet luultavasti houkuteltua paljon uusia pelaajia frisbeegolfin maailmaan ja harjoitteluradoille. Suomalaiselta frisbeegolfilta voidaan odottaa hyvää menestystä myös tulevaisuudessa, ja ehkä jonain päivänä myös olympialaisissa nähdään suomalaisia frisbeegolfin pelaajia.