Suomen frisbeegolfradat

Frisbeegolf on noussut viime vuosina yhä suurempaan suosioon, minkä myötä myös ratojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Kun golfissa 18-reikäinen kenttä on kenttien kuningas, on frisbeegolfissa puolestaan 18-väyläinen rata täysimittainen. Olemassa on myös pienempiä, 9- ja 12-väyläisiä ratoja, ja suurempia, jopa 26 väylän ratoja.

Suurin osa radoista on vapaasti kaikkien harrastajien käytettävissä, mutta muutamia maksullisiakin ratoja löytyy. Frisbeegolfradat luokitellaan vaikeuden ja varustelun mukaan. Vaikeimpia ovat luonnollisesti vähintään 18 väylän kilparadat, joiden luokitus on A-luokkaa.

Hyvällä radalla on monta ominaisuutta. Tärkeää on erityisesti radan maaston monipuolisuus. Samalla radalla voi olla metsää, hiekkaa ja vesistöjäkin, tasoeroja unohtamatta. Luonnollisesti myös sijainti on tärkeä. Radan tulisi olla paikassa, joka on helppo saavuttaa sekä autolla että julkisilla kulkuvälineillä. Lisäksi tulisi radan olla hyvässä kunnossa, eli tiipaikkojen ja korien tulisi olla oikeanlaiset ja ehjät.

Hyvällä, huolletulla radalla löydät useimmiten myös radan opasteet. Niihin kuuluvat radan kartta, sen luokitus sekä keskimääräinen suoritusaika.

Pääkaupunkiseudun frisbeegolfradat

Helsingissä hyviä frisbeegolfratoja löytyy useita. Ratojen parhaimmistoa edustaa Talin frisbeegolfrata. Se on täyspitkä rata, joka on monipuolinen ja haastava. Siksi se soveltuukin lajia jo harrastaneille. Suuresta suosiostaan johtuen saattaa rata usein olla aika ruuhkainen. Toinen loistava rata on Meilahden 16-väyläinen rata, joka sijaitsee Liikuntakeskuksen läheisyydessä. Meikun rata sopiikin paremmin aloitteleville harrastajille. Se on Suomen ensimmäinen frisbeegolfrata, joten siinä on historian havinaa. Lähellä sijaitsevan Meilahden tenniskeskuksen kahviossa voi nauttia pelin jälkeen virvokkeita tai ostaa tarvittaessa pelitarvikkeita.

Helsingin Siltamäessä sijaitsee 18-väyläinen puistorata, joka sopii kaiken tasoisille pelaajille. Erinomaisen radasta tekee kuitenkin se, että väylät 1-7 on älyvalaistu iltaisin ja aamuisin, eli valot syttyvät liiketunnistimen avulla. Näin frisbeegolfata voi myös aikaisin aamulla tai myöhemmin illalla, vaikka luonnonvalosta olisi puutetta. Vantaan puolella palvelee puolestaan Varistonniityn täyspitkä 18-väyläinen rata. Rata on aika haastava, joten se sopii parhaiten jo kokeneille heittäjille. Rata sijaitsee kumpuilevassa maastossa, joka vaihtelee metsä- ja niittymaaston välillä.

Länsirannikon merihenkiset radat

Länsirannikko tarjoaa hienoja ratoja Turusta aina Ouluun asti. Turun Lausteella sijaitseva 27-väyläinen rata on pro-tasoinen, mikä jo riittää kertomaan, että kyseessä on haastava rata. Metsärata on mäkinen, joten korkeuserot ovat radalla aika suuria. Vaasa puolestaan tarjoaa Arboretumin radallaan yhden kauniimmista radoista. Arboretum on entinen siirtolapuutarha-alue, jossa on useita erilaisia havu- ja lehtipuita. Alueella on myös usealajinen ruusupuisto. Mikä voisikaan olla parempi paikka pelata frisbeegolfia? Rata on 12-väyläinen, ja se kulkee puistikon läpi.

Porin Kirjurinluoto tarjoaa upeat puitteet frisbeegolfaukseen Porin kaupungin sydämessä. Rata on 21-väyläinen puistorata, jossa ei ole paljon korkeuseroja. Näin se sopii kaiken tasoisille pelaajille. Sekä Kalajoen Hiekkasärkien että Oulun Virpiniemen frisbeegolfradat tarjoavat merelliset puitteet harrastukseen. Hiekkasärkien radalla tulee pelioikeus ostaa, mutta upea rata on sen arvoinen. Rata on 18-väyläinen, jonkin verran kumpuileva metsä- ja hiekkarata. Oulun Virpiniemen frisbeegolfrata on niin ikään 18-väyläinen. Metsärata sijaitsee Liikuntapuiston läheisyydessä, mikä takaa hyvät palvelut, ja se sopii hyvin kaiken tasoisille pelaajille.

Keski-Suomen monipuoliset radat

Loimaalla sijaitseva Mellilänjärven DiscGolfPark on suosittelemisen arvoinen. 18-väyläinen rata sijaitsee pääasiallisesti metsässä, kumpuilevassa maastossa. Läheiseen järveen voi helposti pulahtaa pelin päätteeksi. Jos kiekko puolestaan karkaa pelin kesken järveen, ei sitä kannata sieltä omin voimin kalastella. Alueen sukellusharrastajat puolestaan sukeltavat kiekkoja aika ajoin, ja niitä voi noutaa läheisestä kahvilasta. Kylmäkosken frisbeegolfrata sijaitsee Akaalla, Toijalassa. Rata on jopa 27-väyläinen, ja radalla on paljon korkeuseroja. Se sopii erinomaisesti kaiken tasoisille pelaajille ja tarjoaa haastetta jo hieman kokeneemmille harrastajille.

Jyväskylä tarjoaa harrastajille useita ratoja. Suosituin ja suurin niistä lienee Laajavuoren frisbeegolfrata. Rata on maksullinen, mutta monipuolinen. Alueella on täysimittainen 18-väyläinen pro-rata, mutta myös aloittelijoille sopiva 8-väyläinen amatöörirata. Plussaa on myös se, että kiekkoja voi vuokrata paikanpäältä, mikä houkuttelee uusia harrastajia Laajavuoren radalle ja lajin pariin. Laajavuori onkin loistava paikka tutustua lajiin, sillä tarjolla on myös maksullista ohjausta. Lisäksi järjestetään kesäkaudella viikkokisoja, joihin myös harrastelijat voivat osallistua ja kilpailla muiden kanssa.

Pohjoisen frisbeegolfradat

Loistavat frisbeegolfradat ylettyvät aina Pohjois-Suomeen asti. Hyrynsalmella sijaitsevan Ukkohallan frisbeerata on rakennettu Kainuun korkeimmalle rinteelle. Siksi 18-väyläisellä radalla on jopa 100 metriä korkeuseroa. Rata on maksullinen, mutta upeat puitteet tekevät siitä maksun arvoisen. Myös Ivalon frisbeegolfradalla on suuria korkeuseroja. Lisäksi se on yksi maailman pohjoisimmista radoista, mikä tekee siitä ainutlaatuisen. 18-väyläistä rataa kannattaa kokeilla erityisesti keskikesän yöttömän yön aikaan. Suomussalmen Jätkänpuisto tarjoaa myös kauniin paikan pelata frisbeegolfia. Osa 9-väyläisestä radasta kulkee aivan rannan tuntumassa.

Yhteenveto

Erinomaisia frisbeegolfratoja löytyy ympäri Suomen. Parasta onkin se, että suurin osa radoista on aivan vapaassa käytössä, eikä niistä tarvitse maksaa erikseen. Tämä mahdollistaa helpon harrastamisen kaikille. Monet lajin harrastajat nauttivat myös eri ratojen kokeilusta loman aikana, eikä ole aivan tavatonta, että hyvien puitteiden vuoksi matkustetaan vieraalle paikkakunnalle. Ei olekaan ihme, että esimerkiksi haastavien ratojen, suurien korkeuserojen tai upeiden merenrantamaisemien vuoksi matkustetaan ympäri Suomen. Erikoinen ja haastava rata tekee frisbeegolfin harrastamisesta yhä hauskempaa.