Kilpailutoiminta Suomessa ja ulkomailla

Samalla kun frisbeegolf yleistyy lajina, yleistyy myös kilpailutoiminta. Jo Suomessa järjestetään useita eritasoisia kisoja, aina SM-kilpailuihin asti. Kisoja järjestetään yksilö-, pari ja seurakisoina. Pro tourilla puolestaan kilpaillaan neljässä osakilpailussa kesän aikana ja mukaan kelpuutetaan vain parhaat eri luokista (avoin luokka sekä ikäluokat). Lisäksi voivat seurat järjestää omia amatöörikisojaan, joissa harrastajat saavat ensimmäisen kosketuksen lajiin ja kilpailuun. Kansainvälisestä puolestaan järjestetään esimerkiksi MM-kisat.

Kuka voi osallistua kisoihin?

Kisoihin osallistuminen ei ole rajoitettua, joten harrastajat voivat halutessaan vapaasti ilmoittautua eri kisoihin. Suomen Frisbeegolfliiton (SFL) alaisiin kisoihin tulee kuitenkin hankkia kilpailulisenssi, johon kuuluu myös vakuutus. Sen voivat ostaa frisbeegolfseuran jäsenet. Harrastusmielisiin, esimerkiksi seuran järjestämiin kisoihin, ei kuitenkaan tarvitse kilpailulisenssiä. Kisaluokissa voi puolestaan olla taso- tai ikäluokkia, kuten yli 40-vuotiaiden sarja, jotka tulisi ilmoittautuessa ottaa huomioon.

Frisbeegolfin sarjat ja luokat

Sarjat ja luokat on määritelty kansainvälisen frisbeegolfjärjestön PDGA:n puolesta. Kaikki luokat on jaettu kahteen yläkategoriaan, jotka ovat PRO ja AM. PRO-luokat ovat ammattilaisille, kun puolestaan AM-luokat ovat amatööreille. PRO-luokkia ovat naisten ja miesten avoimet luokat sekä senioriluokat. Senioriluokkia on tarjolla 10 vuoden välein: miehet yli 40, miehet yli 50 jne. Senioriluokkia on olemassa myös naisille. Amatööriluokissa ovat puolestaan juniorisarjat ja eri tasoiset amatöörisarjat.

Myös AM-luokassa järjestetään hyviä kisoja, joita löytyy kisakalenterista yhä useammin. Näiden kisojen joukossa ovat amatöörien SM-kisat, jotka ovat sarjan suurimmat kisat. SM-kisat on tarkoitettu lähinnä amatöörien kärkitason pelaajille sekä junioreille. Niihin pääsy ei kuitenkaan ole itsestään selvä, vaan osallistumisoikeus tulee ansaita Amateur Series -osakilpailujen kautta. Amatöörien kisoissakin taso nousee varsin kovaksi. Amatöörien SM-kisoissa kilpaillaan avointen luokkien lisäksi miesten ja naisten seniorisarjoissa.

Pro-tason kisat

Suomen frisbeegolfin tärkein kisa ja himotuin mestaruus on tietenkin avoimen luokan mestaruus. Suomenmestaruudesta pelataan vuosittain kesällä vaihtuvilla paikkakunnilla. Mestarit selvitetään kahdessa luokassa, eli avoimessa sekä naisten luokassa. Avoimeen luokkaan voi osallistua 100 osallistujaa, naisten luokkaan puolestaan 20. Osallistumisoikeuden saavat suoraan edellisvuoden kisoissa hyvin pärjänneet urheilijat. Kisat pelataan neljän päivän aikana, mutta ennen kisoja pelaajat voivat yleensä harjoitella radalla muutaman päivän ajan.

Lisäksi kesäisin pelataan Pro Tour -kiertue, johon osallistuvat lajin parhaat suomalaiset pelaajat. Kiertueessa pelataan neljä osakilpailua Suomen eri kaupungeissa. Vaikka kiertueella suomalaiset huiput pääsevät näyttämään taitonsa, ovat kilpailuun tervetulleita kaikki ne ulkomaalaiset pelaajat, joilla on voimassa oleva PDGA-jäsenyys. Jokaisen luokan parhaiten sijoittuneet keräävät osakilpailuissa pisteitä, ja kiertueen lopuksi palkitaan parhaimmat pelaajat rahallisesti. Kiertueella pelataan miesten ja naisten sarjojen lisäksi senioriluokka.

Muut SM-kisat ja amatöörikisat

Suomessa on yleisesti runsaasti frisbeegolfin toimintaa, ja paljon kilpailuja, jotka sijoittuvat amatöörien ja ammattilaisten välimaastoon. Merkittävää on myös se, että kisoja järjestetään kaiken ikäisille. Kilpailukalenterissa komeilevat nimittäin sekä junioreiden että senioreiden SM-kisat. Lisäksi järjestetään SM-kisoja parifrisbeegolfissa ja sekaparifrisbeegolfissa, jolloin parin yksi osapuoli on nainen ja toinen mies. Lisäksi kilpaillaan joukkueissa. Pari- ja joukkuekisat tuovatkin lajiin mukavan lisän.

Naisille järjestetään puolestaan vuosittain Lady Tour, joka on suunnattu pelkästään naisille ja tytöille. Osakilpailuihin voi osallistua, vaikka laji ei olisikaan ennestään tuttu ja usein lajiopastustakin löytyy paikanpäältä. Näin Lady Tour tarjoaa matalan kynnyksen kisoihin osallistumiseen ja lajiin tutustumiseen. Seurat järjestävät pelaajilleen usein myös päiväkisoja, joissa pelataan voitosta leikkimielisessä tunnelmassa. Ne tarjoavat loistavan tavan tutustua frisbeegolfin kisaamineen. Yhteydenotto lähimpään seuraan kannattaa.

Kansainväliset kisat

Tärkeimmät kansainvälisesti järjestettävät kisat ovat luonnollisesti MM-kisat, joita Suomessakin tiiviisti seurataan. Aivan kuten Suomessa järjestettävissä kisoissa, järjestetään myös MM-kisat eri luokissa. Yleisissä kisoissa kilpailevat sekä miehet että naiset, mutta vuosittain pelataan myös junioreiden, amatöörien ja senioreiden MM-kisat eri luokissa. Koska lajin ehdoton suurmaa on Yhdysvallat, järjestetään yleensä kaikki suurimmat kisat siellä. Osallistujia on kuitenkin koko maailman maista.

Kisojen sääntöjä ja tasoja valvoo frisbeegolfliittojen kattojärjestö eli PDGA. Suurimpiin ja kovatasoisimpiin kisoihin tarvitaan PDGA:n oma jäsenyys, mutta alimpien, B- ja C-tason kisoihin sitä ei tarvita. PDGA:n sivustolla on helposti löydettävissä kansainvälinen kilpailukalenteri, johon on kirjattu kaikki turnaukset. Eniten niitä on lajin kehdossa eli Yhdysvalloissa, mutta myös Euroopassa järjestetyt kisat on merkitty sinne. Jos kisoihin osallistuminen ulkomailla kiinnostaa, kannattaa rohkeasti tutkailla kalenteria.

Yhteenveto

Jos haluat osallistua liiton järjestämiin, virallisiin kilpailuihin, on ensimmäinen askel seuraan liittyminen. Seuran jäsenenä voit nimittäin ostaa kilpailulisenssin ja ilmoittautua kisoihin. Sen jälkeen voit vapaasti osallistua kisoihin ja esimerkiksi alueellisille AM-tourille, jossa saman alueen seurat pelaavat keskenään. Alueellinen kiertue mahdollistaa hyvät ottelut, joita ei pelata aivan liian kaukana kotoa. Jo teknisistä syistä suurin osa Suomen kisoista järjestetään kesällä.

Useimmiten seurat järjestävät omia kisojaan, joista voi saada aivan ensikosketuksen harrastukseen ja jännittävään kilpailuun. Kisoja kannattaa myös lähteä seuraamaan paikanpäälle, vaikka oma taso ei aivan vielä riittäisikään kilpailemaan, sillä seuratessakin pääsee hyvin mukaan tunnelmaan. Suomessa järjestetäänkin laadukkaita kisoja, kuten SM-kisat sekä pro tour -kiertue. Myös seuraaminen livenä antaa paljon harrastajille, ja huippuja seuratessa voi oppia jotain erityisesti tekniikasta.