Frisbeegolfaajan etiketti

Frisbeegolf on mitä rennointa ajanvietettä

Frisbeegolf on mitä hauskin tapa liikkua ja viettää aikaa perheen, ystävien tai vaikkapa työporukan kesken. Frisbeegolf onkin erittäin helppo ja hauska harrastus, josta pitävät yhtä paljon niin aikuiset kuin lapsetkin. Frisbeegolfratoja löytyy lähes jokaiselta Suomen paikkakunnalta ja ne ovat usein pelaajille ilmaisia. Radalla voi kuitenkin olla samaan aikaan useampi pelaaja tai joukkue ja tällöin pelaaminen sujuu mukavasti ja rennosti yhteistä etikettiä noudattamalla. Mutta millainen on frisbeegolfin pelaajien etiketti?

Ota huomioon alueen muut ihmiset ja ajoneuvot

Frisbeegolfin pelialue on usein esimerkiksi luonto- tai lenkkipolun varrella tai julkisissa puistoissa. Tällöin alueella lenkkeilevät tai oleilevat eivät välttämättä tiedä missä frisbeegolfväylä menee tai että alueella ylipäätään on myös frisbeegolfrata. Frisbeegolfin heittäjän onkin siis oltava varovainen kiekkoa heittäessään. On tärkeää aina katsoa minne heittää, jotta ei heitä vahingossa päin ihmistä, ikkunaa tai vaikkapa ajoneuvoa. Puistojen ja luontopolkujen varsilla on usein pelaajien ja muiden alueella oleskelevien ajoneuvoja, joihin kiekko voi osua.

Frisbeegolf on suosittu peli niin aikuisten kuin lastenkin keskuudesta, mistä syystä alueella saattaa juosta pieniä lapsia. Lapset eivät useinkaan osaa varoa lentäviä kiekkoja, joten on heittäjän vastuulla varoa lapsia. Lapset voivat olla yllättävänkin nopeita ja juosta suoraan heittoradalla, jonka vuoksi erityinen varovaisuus on tärkeää. Lapsia, niin kuin aikuisiakin, voi pyytää kohteliaasti siirtymään, mikäli he ovat heittoradalla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että usein alue on muidenkin kuin frisbeegolf-pelaajien käytössä ja heillä on yhtä lailla oikeus liikkua alueella.

Huomioi muut peliryhmät

Frisbeegolf on suosittu laji, ja varsinkin lämpiminä päivinä radalla saattaa olla samaan aikaan pelaamassa useita muitakin peliryhmiä, jolloin etiketin noudattaminen helpottaa pelaamista ja takaa mukavan kokemuksen kaikille pelaajille. Frisbeegolfin etikettiin kuuluu se, että on kohteliasta päästää takana oleva omaa nopeampi ryhmä ohitse, jotta he eivät joudu odottamaan. Mikäli taas omaa ryhmää edellä on toinen ryhmä, on ystävällistä antaa kyseisen ryhmän pelata kierroksensa loppuun ennen kuin siirtyy heittämään kiekkoa samaan koriin.

Frisbeegolfin etikettiin kuuluu myös pelirauhan antaminen niin omalle kuin muillekin ryhmille ja alueella liikkuville ihmisille. Turha meluaminen ei siis ole kohteliasta käytöstä frisbeegolf-radalla. Osaa pelaajista myös häiritsevät heittäessä liian lähellä heiluvat pelaajat. Esimerkiksi aivan heittäjän takana tai vieressä liikkuminen heiton aikana häiritsee monia. Vieressä olijan on siis kohteliasta seistä paikallaan ja antaa tarpeeksi tilaa heittäjälle hänen heittäessään. Pelaajan näkökenttään olisi hyvä jäädä mahdollisimman vähän häiriötekijöitä. Myöskään suoraan korin takana ei kannata seistä.

Pidä pelialue siistinä

Frisbeegolfaajan muita huomioivaan käytökseen kuuluu pelialueen pitäminen siistinä ja vahingoittumattomana. Tuomansa roskat tulisi joko viedä lähimpään roskikseen tai mukanaan pois ja mahdolliset lainaamansa kiekot palauttaa sinne, minne ne kuuluvat. Muitakaan radalle kuulumattomia tavaroita ei ole hyvä jättää lojumaan radalle. Frisbeegolfradan elinehtona onkin yleensä se, että se ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia alueen ylläpidolle. Niinpä on tärkeää huolehtia alueen siisteydestä ja sitä kautta siitä, että alueella saadaan nauttia jatkossakin frisbeegolf-harrastuksesta.

Frisbeegolfradalla voi olla erilaisia esteitä kuten puita, pensaita ja muita esteitä. Esteitä ei saa missään tapauksessa siirtää eikä vahingoittaa. Pensaiden päälle voi tietenkin astua vahingossa, mutta tarkoituksella vahingoittaminen on kiellettyä. Esteet ovat siellä tarkoituksella. Mikäli ne ovat heiton tiellä, pelaajan on yksinkertaisesti etsittävä parempi heittopaikka tai hyväksyttävä esteet, sillä ne kuuluvat radalle. Myöskään muuta radalle tai puistoalueelle kuuluvaa, kuten penkkejä tai patsaita ei tietenkään saa vahingoittaa tai sotkea.

Palauta löytyneet kiekot

Puistossa tai muulla luontoalueella heitellessä kiekkoja katoaa silloin tällöin. Alueelta voi siis löytyä muiden pelaajien frisbeegolfkiekkoja. Ei ole kohteliasta, eikä edes sallittua varastaa alueelta löytyneitä kiekkoja. Sen sijaan on frisbeegolfin etiketin mukaista palauttaa kiekko vähintään frisbeegolf-alueelta löytyvään löytötavaralaatikkoon. Frisbeekiekoissa lukee joskus omistajan nimi ja puhelinnumero. Tällöin omistajalle voi myös soittaa. Alueella pelaavilta voi myös kysyä, onko joku heistä sattunut kadottamaan oman kiekkonsa tai tietävätkö he kenen kiekko on.

Vaikka kiekot eivät ole valtavan kalliita, osalla pelaajista on oma suosikki- tai onnenkiekkonsa, jonka katoaminen voi harmittaa. Kiekon palauttaminen voi siis olla tärkeää kadonneen kiekon omistajalle. Usean kiekon tai yhden kalliimman kiekon kadotessa sillä voi olla vaikutusta myös budjettiin. Lukuisten uusien kiekkojen ostaminen voi tulla hyvinkin kalliiksi ajan mittaan. Siksi onkin ajattelevaista muita pelaajia kohtaan palauttaa alueelta löytyneet kiekot sekä myös muut tavarat alueen löytötavarapisteeseen tai jopa suoraan omistajalle.

Pilkuntarkat säännöt eivät ole välttämättömiä

Mikäli jokin frisbeegolfaajan etikettiin kuuluva asia sattuu unohtumaan kesken pelin tai etiketti ei ole ennestään tuttu, se ei ole mikään este pelaamiselle. Frisbeegolfradalla tärkeintä on muistaa heittää kiekkoa varovasti osumatta muihin alueen ihmisiin ja ajoneuvoihin, olla ystävällinen muille liikkujille ja pitää alue siistinä. Muut säännöt ovat kohteliaita noudattaa, mutta mitään vakavaa ei satu, jos joku kohta unohtuisikin, varsinkaan esimerkiksi rennosti perheen tai ystävien kesken pelatessa. Lisäksi alueen muut pelaajat auttavat varmasti mielellään etiketin suhteen ystävällisesti kysäisemällä.