Frisbeegolf – kuinka päästä alkuun?

Frisbeegolf on upea harrastus, mutta miten siinä oikein päästään alkuun? Ensi alkuun uusi harrastus tarvitsee luonnollisesti muutaman frisbeegolfkiekon, sillä ilman kiekkoja harrastaminen on aika lailla mahdotonta. Frisbeegolf onkin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen laji, sillä radalle meneminen on lähes aina ilmaista, kiekot ovat edullisia ja lisäksi harrastaja saa nauttia raikkaasta ulkoilmasta yhdessä hyvien ystävien tai perheen kanssa.

Erilaiset kiekot

Yleensä suositellaan ostamaan kolme erilaista kiekkoa, joita ovat niin sanottu draiveri eli pitkän matkan kiekko, midari eli keskipitkän matkan kiekko sekä putteri, jolla putataan lyhyet heitot lähietäisyydeltä. Draiverin nopeus kannattaa alussa valita taitotason mukaan, eikä liian nopealla kiekolla kannata aloittaa, mikäli aiempaa kokemusta frisbeen heitosta ei ole. Kuten monissa muissakin lajeissa, myös frisbeegolfissa tekniikka kehittyy nopeasti, ja heittoihin tulee äkisti paljon lisää pituutta.

Kiekkoihin on myös olemassa tiettyjä aloituspaketteja, jotka soveltuvat ensimmäistä kertaa harrastavalle. Nämä tulevat usein hieman halvemmaksi kuin ostaa kolme kiekkoa yksitellen, mutta säästö on yleensä varsin pientä. Pakettien idea on se, että siinä tulee samalla kertaa ostettua niin pitkän matkan kiekko, keskipitkän matkan kiekko kuin putterikin. Kiekkojen hankinnan jälkeen voidaankin mennä itse asiaan, eli on aika etsiä omalle tasolle sopiva rata ja alkaa harjoittelemaan.

  • Ilman mid-range -kiekkoa ei radalle kannata lähteä.
  • Panosta laadukkaisiin kiekkoihin.

Perusasiat haltuun

Mennessään heittämään kiekkoa ensimmäisen kerran pelaajan on äärimmäisen tärkeä ymmärtää muutama perusasia. Ensinnäkin väylillä vallitsee tietty etiketti. Esimerkiksi silloin kuin edellinen heittäjä tai ryhmä on vielä väylällä, ei harrastaja voi heittää kiekkoa väylälle. Tämä olisi paitsi epäkohteliasta, mutta myös vaarallista, sillä kiekot voivat tehdä pahaa jälkeä osuessaan pahasti. Maalaisjärjellä ja hyvillä käytöstavoilla pääsee tässäkin asiassa todella pitkälle, mutta lajin etiketti on kuitenkin hyvä tuntea.

Heittäjän tulee ensisijaisesti olla vastuussa heittämästään kiekosta. Mikäli heittäjä vahingoittaa toista harrastajaa tai hänen omaisuuttaan, on kiekon heittänyt harrastaja vastuussa. Radat ovat usein ihmisasutusten läheisyydessä, joten on syytä varmistaa, ettei läheisyydessä ole ihmisiä, jotka eivät ole tietoisia kiekon heittäjistä.

On myös tärkeää taata pelirauha muille pelaajille. Tämä tarkoittaa sitä, että turhaa meluamista vältetään viimeiseen asti. Luontoon tuodut roskat on syytä kantaa radalta pois kierroksen jälkeen.

Miten kiekkoa heitetään?

Heittämiseen on kaksi perustekniikkaa, jotka ovat niin sanottu rystyheitto sekä kämmenheitto. Rystyheitto on heitoista tavallisin, ja se on tuttu esimerkiksi tavallisten frisbeekiekkojen parista. Kämmenheitossa kiekko muutaman sormen varassa vartalon etupuolelta siinä missä rystyheitossa käden heilautus on paljon voimakkaampaa. Tämän lisäksi on myös muita heittoja, joiden tarkoitus vaihtelee riippuen pelaajan tilanteesta radalla. Perustekniikoilla uusi harrastaja pääsee kuitenkin vallan hyvin alkuun, ja taitojen karttuessa heittoja voidaan kätevästi lisätä.

Uuden harrastajan onkin erittäin tärkeää oppia oikeanlaiset tekniikat ensin. Tämän jälkeen heittojen pituus karttuu kuin itsestään. Uusia, nopeampia kiekkoja voidaan lähteä ostamaan, kun edelliset kiekot ovat hyvin hallussa. Esimerkiksi YouTube onkin täynnä oivallisia tekniikkavideoita, joista uuden harrastajan on hyvä ottaa mallia maailman parhailta pelaajilta. Frisbeegolf on myös huomattavasti nautinnollisempi harrastus, kun pelaaja ymmärtää oikean tekniikan ja käyttää taitotasoonsa soveltuvaa kiekkoa oikealla tavalla.

Miten kiekko valitaan?

Kuten jo totesimme, kiekot jaetaan kolmeen ryhmään. Miten oikeanlainen kiekko tulisi sitten oikein valita? Kiekkojen valinnassa on oikeastaan kolme päätekijää, jotka ovat kiekon malli, muovilaatu sekä paino. Tämän jälkeen voidaan siirtyä yksityiskohtiin, kuten kiekon nopeuteen sekä vakauteen. Putterit ovat kiekoista hitaampia siinä missä pidemmälle lentävät draiverit ovat huomattavasti nopeampia. Aloittelevalle pelaajalle suositellaan melko hidasta ja vakaata kiekkoa, jolloin tekniikka on helpompi opetella.

Kiekon mallilla tarkoitetaan sen tarkoitusta. Onko kyseessä draiveri, putteri vai lähestymiskiekko? Kiekko on myös olemassa useaa erilaista muovilaatua, jotka eroavat toisistaan paitsi hintansa puolesta, mutta myös esimerkiksi kestävyydeltään. Onkin tärkeää valita muovilaatu, joka sopii parhaiten siihen tarkoitukseen, johon kiekkoa on aikeissa käyttää. Kiekkoja on myös eripainoisia. Aloittelevien pelaajien suositellaan käyttävät hieman kevyempiä kiekkoja, jonka jälkeen voidaan siirtyä astetta painavampiin kiekkoihin, kun ollaan ensin saavutettu perustekniikka.

  • Vältä aluksi ylivakaita kiekkoja.
  • Osta laadukas putteri.

Mitä muuta harrastuksen aloittamiseen kuuluu?

Frisbeegolfiin on luonnollisesti olemassa myös erilaisia mobiilisovelluksia, joilla tulosten seuraaminen ja jakaminen onnistuu vaivattomasti. Tämä korvaa perinteisen kynän ja paperin, sillä ne eivät loppupeleissä ole kovin kätevä ratkaisu. Mobiiliapplikaatiot ovat erinomaisia, sillä tällöin oman kehityksen seuraaminen on helppoa ja omista kehityskohteita on paremmin selvillä. Useimmista sovelluksista on saatavilla myös muiden pelaajien tuloksia, joten pelaajat voivat kätevästi verrata omaa tasoaan muihin alueen pelaajiin, joka on loistava asia.

Mistä kiekkoja voidaan sitten ostaa? Kiekkoja voidaan ostaa lähes mistä tahansa urheiluliikkeestä. Suomessa frisbeegolf on sen verran suosittu urheilulaji, että useimmissa liikkeissä on varsin kattava valikoima kiekkoja. Myyjät myös osaavat usein auttaa uutta harrastajaa ensimmäisten kiekkojen hankinnassa. Tämän lisäksi on olemassa myös erilaisia frisbeegolfiin erikoistuneita verkkokauppoja, joista voidaan ostaa myös muita oheistuotteita, kuten kantolaukkuja tai koreja, mikäli harrastus on edennyt siihen pisteeseen asti.