Frisbeegolf – kansan suosiossa

Frisbeegolf on helppo urheilulaji. Mihin lajin suosio sitten oikein perustuu ja miksi niin moni puhuu frisbeegolfista? Mistä kaikki sai alkunsa?

Frisbeegolfin perusidea on sama kuin normaalissa golfissa; peliväline tulee saada maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla frisbeekiekkoja apuna käyttäen. Vähiten heittoja käyttänyt pelaaja luonnollisesti voittaa kierroksen. Miten näin yksinkertainen peli on saavuttanut näin laajan suosion erityisesti Suomessa?

Frisbeegolfin suosion alku

Laji kehitettiin jo 1960-luvulla Yhdysvalloissa, mutta Suomeen se rantautui vasta 2000-luvun puolessa välissä, minkä jälkeen pelaajien ja ratojen määrä Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti joka vuosi. Uusia ratoja tehdäänkin ympäri Suomea kymmeniä joka vuosi.

Miksi frisbeegolf on sitten niin suosittu laji juuri kotimaassamme, sillä esimerkiksi Etelä-Euroopassa lajia ei tunneta juuri lainkaan. Mihin suuntaan laji on kehittymässä suosionsa suhteen tulevina vuosina?

Lajin helppous viehättää

Kuten sanonta kuuluu, lajin helppous viehättää. Frisbeegolf onkin ennen kaikkea helppo laji aloittaa. Jo muutaman kympin sijoituksella lajissa pääsee hienosti alkuun, ja myöhemmin taitojen karttuessa kiekkoja on helppo käydä ostamassa lisää, sillä niitä myydään laajasti erilaisissa kaupoissa. Frisbeegolf onkin edullinen harrastus verrattuna esimerkiksi tavalliseen golfiin, jossa lajin aloittaminen maksaa helposti satasia ja siitä ylöspäin.

Suomen luonto on frisbeegolfin ystävä, sillä luontoäitimme on antanut frisbeegolfharrastajille mahdollisuuden luoda monipuolisia ratoja erilaisiin puistoihin, metsiin ja kallioille. Frisbeegolfissa yhdistyvätkin niin luonnonläheisyys, sosiaalisuus kuin rento liikunta. Yhdistelmä onkin hieno, sillä frisbeegolfia voi harrastaa oikeastaan kuka vaan ikään, fyysiseen kuntoon tai rahalliseen tilanteeseen katsomatta. Frisbeegolfia voi pelata myös tosissaan, mutta harrastuspelaajan näkökulmasta katsottuna laji on parhaimmillaan seurapelinä ystävien tai perheen kesken.

Frisbeegolf ei vaadi kovaa kuntoa

Frisbeegolf ei vaadikaan varsinaista fyysistä kuntoa, sillä se on rento harrastus, jossa ei juoksuaskelia juuri tarvitse ottaa. Laji ei myöskään vaadi suurta lihasvoimaa, vaan frisbeen heittely perustuu tekniikkaan ja nopeuteen. Luonnollisesti hyvästä kunnosta ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lajissa joutuu kuitenkin kävelemään suhteellisen paljon, sillä radat voivat olla useita kilometrejä pitkiä. Hyvästä keskittymiskyvystä lajissa on suurta hyötyä.

Frisbeegolfin pääperiaate on rento liikkuminen ja sosiaalisuus, ja laji onkin erinomainen tapa nähdä kavereita esimerkiksi koulu- tai työpäivän jälkeen. Ratoja on joka puolella, ja sinne lähteminen ei vaadi sen suurempaa suunnittelua, sillä välimatkat ovat usein erittäin lyhyitä. Tämä onkin yksi syy varmasti sille, minkä takia frisbeegolf on erittäin suosittu laji myös Suomessa; ratoja on oikeastaan joka puolella.

Frisbeegolfradat

Lajin harrastaminen on tehty kotimaassamme helpoksi; 2000-luvun puolenvälin jälkeen Suomeen on rakennettu satoja frisbeegolfratoja, joten harrastaminen on tullut todella paljon helpommaksi, kun harrastajien ei enää tarvitse matkustaa satojen kilometrien päähän voidakseen harrastaa lajia. Lähes jokaisessa Suomen kunnassa on useampi rata, ja niitä on helppo rakentaa myös itse, sillä siihen tarvitaan ainoastaan kori ja turvallinen alue heittämiseen.

Frisbeegolfradat ovat lisäksi lähes aina täysin ilmaisia, ja ne sijaitsevat julkisella paikalla. Innokkaan harrastajan ei tarvitsekaan maksaa itseänsä kipeäksi erilaisista kenttävuokrista tai jäsenyyksistä, vaan hän voi ainoastaan mennä radalle ja alkaa heittämään. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, mutta ne ovat suurimmaksi osaksi virallisia kilparatoja, joita erilliset frisbeegolfseurat ylläpitävät. Yli 90 % Suomen frisbeegolfradoista ovat täysin ilmaisia, ja niille voi kuka vaan mennä heittelemään.

Koko kansan liikuntamuoto

Voidaan sanoa, että frisbeegolf on koko kansan liikuntamuoto, sillä se soveltuu kaikille vauvasta vaariin. Perheellisille puistoradat ovat ihanteellisia, sillä niille on mukava ottaa koko perhe mukaan nauttimaan liikunnasta ja luonnosta. Osa frisbeegolfin suosiosta perustuukin varmasti myös siihen, että toisin kuin perinteisessä golfissa, frisbeegolf ei rajaa harrastajiaan mitenkään, vaan laji soveltuu kaikille ikään, kuntoon, taloudelliseen tilanteeseen tai sukupuoleen katsomatta.

Suomessa lajia on myös markkinoitu varsin aktiivisesti. Frisbeegolf on vahvasti esillä esimerkiksi urheilukaupoissa ja uusia ratoja rakennetaan julkisille paikoille jatkuvasti. Suomessa järjestetään myös kansainvälisen tason kilpailuja, kuten jokavuotinen Nokialla järjestettävä European Open, johon maailman huiput saapuvat mittaamaan todellisen tasonsa. Seurat järjestävät myös pienempiä, niin sanottuja viikkokisoja, johon yleensä kuka vaan voi mennä mittaamaan tasonsa muita harrastajia vastaan.

Lajin tulevaisuus

Siinä missä Yhdysvalloissa lajin kehitys on perustunut lähinnä palvelemaan olemassa olevia harrastajia, on lajin kehitys Suomessa eri lailla suuntautunut. Suomessa laji on keskittynyt palvelemaan suurta yleisöä, mikä näkyy esimerkiksi paikoissa, joilla ratoja on rakennettu sekä niiden helppokulkuisuudessa. Yhdysvallat voisivatkin ottaa monessa asiassa mallia juuri Suomesta. Esimerkiksi Yle televisioi vuonna 2014 pääkanavallaan European Open -kilpailun suoraan Nokialta, mikä oli iso teko lajille.

Mihin laji sitten tulevaisuudessa menee? On oletettavaa, että frisbeegolf jatkaa myös tulevaisuudessa kasvuaan, sillä lajissa on paljon potentiaalia. Lajina se on kuitenkin vielä verrattain pieni verrattuna moneen muuhun vastaavaan lajiin, joten kasvuvaraa on. Potentiaalia frisbeegolfissa on kuitenkin kasvaa isoksi hittilajiksi, mikäli laji saavuttaa myös hieman vanhemmat ihmiset, jotka eivät vielä ole täysin ottaneet lajia omakseen.