Talin Frisbeegolfpuisto

Helsingin Talissa (Pitäjänmäki) sijaitseva frisbeegolfpuisto on yksi Suomen arvostetuimmista radoista, sillä siellä on vuosien saatossa pelattu erittäin kovan tason omaavia turnauksia, joista tunnetuimpana ehkä klassinen Tali Open. Radalla käy vuosittain pelaamassa tuhansia suomalaisia sekä hieman pidemmältäkin tulevia frisbeegolfharrastajia. Talin rata on 18 väylää kattava metsärata, joka haastavuudeltaan on aivan takuuvarmasti ihan sieltä vaikeimmasta päästä. Radan luokitus on AA1, joka on korkein Suomessa saatava luokitus frisbeegolfradalle. 

Vaikka rataopasteet Talin frisbeegolfpuistossa onkin kohtalaisen hyvin ajantasalla, olemme koonneet sinulle pienen “paikallisen pelaajan” oppaan, jonka avulla selviät radasta todennäköisesti huomattavasti pienemmällä heittomäärällä, mitä normaalisti. 

Väylät 1-6

Väylien vaikeutta on vaikea arvioida, sillä tuntuu, että rata on alusta loppuun vähintäänkin yhtä haastava. Kaikki alkaa kuitenkin koko radan tunnetuimmasta väylästä, ykkösestä. Ykkösväylä on n. 200m Par 5, jossa OB-aluetta on koko matkan molemmilla puolin väylää. Väylällä on mm. seuraavanlaisia haasteita:

  • Matala katto (ei voi heittää kovin korkealle
  • Vasemmalle viettävä alamäki, oikealle kääntyvä väylä
  • Kapea väylä
  • OB joka puolella

Kuten huomata saattaa, väylä ei todellakaan ole mikään läpihuutojuttu, ja jopa yli 1000:n pisteen PDGA-ratingin omaavat pelaajat ovat tässä ottaneet isojakin numeroita. Mikäli olet MA3 – MA1 tasoinen pelaaja, voit odottaa saavasi ykkösväylältä minkä tahansa tuloksen birdien sekä tripla-bogeyn väliltä. 

Jos Talissa meinaa kovin monta birdietä korttiin kaivertaa, kannattaa niitä metsästää väylien 2-6 välillä, joista kaikki ovat “pirkotettavissa”, mutta ei missään nimessä kovin helppoja kuitenkaan. 

Heittotekniikat

Hyzer, Anhyzer, Upsi, putteri, midari – lista on loputon. Mitä enemmän osaat eri heittoja, sitä paremmin tulet Talin frisbeegolfpuistosta selviämään. Rata on loistavasti suunniteltu, sillä joudut käytännössä koko työkalupakkisi tyhjentämään, mikäli haluat hyvän scoren tuloskorttiisi. Rataa kiertäessä on myös erityisen tärkeää, että muistat pitää pään kasassa, sillä keskittymisen herpaantuminen millä tahansa väylällä saattaa johtaa koko kierroksen pilaavaan tulokseen. Talissa on lähes jokainen väylä OB:n ympäröimää, joten virheisiin ei juurikaan varaa ole. 

Vaikka kyseessä on lähes 90 prosenttisesti metsärata, on mukana muutama sellainenkin väylä, jossa pitää heittää +100m, mikäli haluaa ns. “sweet-spottiin” päästä. Yksi tällaisista on esimerkiksi väylä 17, joka on par 4 saariväylä. N. 180m pitkä #17 on myös väylänä sellainen, joka harmittavasti aivan kierroksen lopussa saattaa pilata kaiken. Ei olisi nimittäin ensimmäinen kerta, kun esimerkiksi maailmanluokan ammattilainenkin ottaa tästä bogeyn (Eagle McMahon, 2018). 

Lyö vetoa frisbeegolfista

Talissa ei vielä toistaiseksi ole käyty sellaisia frisbeegolfkilpailuja, joista olisi virallisesti päässyt vetoa lyömään. Sellainenkin erikoisuus kuitenkin nähtiin vuonna 2019, kun Nokian “The Beast” -radalla käytiin frisbeegolfin Major-luokan osakilpailu, European Open. Muutama vedonlyöntiä tarjoava yritys oli jo laittanut kertoimet esille muutamaa päivää ennen kilpailua, joka on frisbeegolfin kokoiselle marginaalilajille erittäin iloinen uutinen. Pienimmän, n. 2.00:n kertoimen omisti lajin viisinkertainen maailmanmestari Paul McBeth, joka muuten voitti vuoden 2019 European Openin. Taas. 

MIkäli aiot tulevaisuudessa lyödä vetoa frisbeegolfista, suosittelemme seuraamaan lajia ahkerasti esimerkiksi Youtuben välityksellä. Youtubeen laadukasta frisbeegolf-broadcastia tekevä Jomez Pro on loistava paikka aloittaa, sillä heidän kauttaan sinulla on mahdollisuus katsoa lähes jokainen hieman isompi turnaus joka järjestetään USA:ssa. Katsomalla ja seuraamalla pelaajia varmistut siitä, että pystyt esimerkiksi tietyn radan (metsä, puisto, hiekka, jne.) perusteella jo päättelemään, kenen pelaajan pelityyli sopii tähän parhaiten. Frisbeegolfista tarjottavia kertoimia kannattaa tasaiseen tahtiin vakoilla linkin takaa löytyvältä sivustolta. 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *